Femibion 1 Korai várandósság filmtabletta 28x
  • Kiárusítás!
  • -730 Ft
  • Új
Vásárlói vélemény(0)
5 859 Ft6 589 Ft
Bioco D3 vitamin 2000NE étrendkieg. tabletta 100x
  • Kiárusítás!
  • -530 Ft
  • Új
Vásárlói vélemény(0)
3 279 Ft3 809 Ft
Covid-19 Antigén otthoni gyorsteszt BOSON 1x
  • Új
Vásárlói vélemény(0)
1 690 Ft
Béres Porcerõ Forte ÉTRENDKIEG. filmtabletta 90+90x
  • Kiárusítás!
  • -4 630 Ft
  • Új
Vásárlói vélemény(0)
12 499 Ft17 129 Ft
Jutavit Herbal Hot Drink Felnõtt 24x
  • Kiárusítás!
  • -450 Ft
  • Új
Vásárlói vélemény(0)
3 589 Ft4 039 Ft

Olaszország szakmai szemmel

Olaszország szakmai szemmel

Olaszországi nyaralásunk során Toscanában autózva lenyűgöző táj fogad. A toszkán dombok hátán olajfaligetek érlelik értékes bogyóikat. Olajfák és szőlőlugasok. Olívaolaj és bor.

Többszörösen bizonyított tény, hogy a Földközi-tenger partvidékén élő népek egészségi állapota jobb, mint Európa más területein élőké, ez étrendjüknek és életmódjuknak köszönhető.

A mediterrán étrend sokszínű, az egyik alappillére az olívaolaj. Az olaj az Oleaeuropaea termésének préseléssel nyert terméke. A legjobb minőségű az érett bogyók kipréselésével nyert szűz olívaolaj.

Kutatók ma is vizsgálják, miben rejlik az olívaolaj kedvező élettani hatása. Kedvező zsírsavösszetétele mellett az olajban fellelhetők un. minor komponensek is. Ezek közül kiemelkedő egy oleokantalnevű  dialdehid, amely csípősségével hívta fel magára a figyelmet. Az ibuprofenhez hasonlóan, amelyhez nagyon hasonló ízű, gátolja a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó COX-1 és COX-2 enzimeket. Az oleokantal gyulladáscsökkentő hatásának ismeretében elképzelhető, hogy az olívaolaj szív- és érrendszeri védő hatásáért nem csak a kedvező zsírsavösszetétele, hanem ez a speciális anyag is szerepet játszik. Az alacsony dózisú gyulladáscsökkentő kezelés csökkenti a szívinfarktus kockázatát, mivel gátolja a vérlemezkék összetapadását.

Az Alzheimer-kór kialakulásában valószínűleg krónikus gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak, és egyre több a bizonyíték a nem szteroid gyulladáscsökkentők Alzheimer-kór megelőzésében betöltött szerepével kapcsolatban. A mediterrán régióban az Alzheimer-eredetű elbutulás az európai átlagnál alacsonyabb.

Olaszországban az egy főre eső éves olívaolaj fogyasztás 14 liter. 

Olívaolaj vásárláskor figyeljünk arra, hogy lehetőleg extra szűz olajat vásároljunk, mert csak ez a minőség biztosítja a kedvező élettani hatásokat. A sansa - amely pomace és orujo néven is forgalomba kerül – a préselt olívamasszából vegyi úton kinyert zsiradékot tartalmazza… és az értékes anyagok töredékét.

Egy olasz kisvárosban alkalmam nyílt megismerkedni egy olasz szakemberrel, aki körbevezetett a patikájában, így betekinthettem az ottani gyógyszertárak működésébe.

Jelentősen különbözik az itthoni gyakorlattól, hogya krónikus betegek ingyen kapják a gyógyszereket. Ha valakinek ezen kívül alkalmanként gyógyszerre van szüksége, például valamilyen fertőzést kapott, akkor fizetnie kell a gyógyszerért. Ennek mértéke pedig attól függ, milyen a család anyagi helyzete. A szegényebbek kevesebbet fizetnek, a tehetősebb családok tagjai többet, nekik kevesebb támogatást ad a társadalombiztosító.

Nagy különbség még, hogy a gyógyszertárak nagyon kevés magisztrális készítményt állítanak elő. Az olaszok szívesebben vesznek gyári készítményeket, a patikák is ezt ajánlják. Magyarországon szerencsére eléggé elterjedtek a gyógyszertári készítmények, a betegeink igénylik és szeretik is ezeket a patikai szereket. A meglátogatott Reggello-i patikában például csak fülcseppeket és hajszeszt készítenek, mivel ezek olcsóbbak a gyári készítményeknél. Ebből adódóan a patika laboratóriuma egyszemélyes kis fülke volt, egy mérleggel, egy asztallal és pár alapanyaggal… Az orvosi gyakorlatban sem elterjedt az egyedi magisztrális készítmények felírása.

A modernebb patikák officinája - betegfogadó tere - általában olyan mint egy üzleté, a polcok tele vannak vény nélkül kapható szerekkel, kötszerekkel, pelenkákkal, betétekkel, babaápolási cikkekkel, babajátékokkal, krémekkel, napozószerekkel amelyek szabadon nézegethetők, levehetők. A gyógyszerek viszont fiókos szekrényekben vannak elhelyezve, amelyek kívülről így nem látszanak. Sok a régebben nyílt patika is, amelyben antik bútor és hagyományosabb elrendezés látható, a régi táraedények díszként sorakoznak a felsőbb polcokon.

A gyógyszerészek a hazai gyakorlathoz hasonlóan szívesen adnak tanácsot kisebb-nagyobb problémák esetén, orvoshoz irányítanak vagy gyógyítanak enyhébb esetekben. Az olasz betegek bizalommal fordulnak hozzájuk.